Vier stellingen over theologiebeoefening en theologieopleidingen

HandelingenDeze week verscheen een themanummer van Handelingen over de professionalisering van theologen. Centrale vraag in dit nummer: Wat is nodig om theologen adequaat voor te bereiden op het werkveld waarin zij als professionals werkzaam zullen zijn? Samen met Henk van den Bosch stelde ik dit themanummer samen; zie voor een overzicht van de verschillende bijdragen: overzicht themanummer

In het slothoofdstuk maken we de balans op en poneren we de volgende vier stellingen voor de theologiebeoefening in initiële en post-initiële theologie opleidingen (De Kock & Van den Bosch, p. 68):

1. De universele zingevingsvraag is de bedding voor hedendaagse theologiebeoefening en het narratieve paradigma is daarin een wezenlijk uitgangspunt.

2. Theologische opleidingen moeten hedendaagse zingevingsvragen thematiseren en toekomstig theologen helpen om gevoeligheid en taal te ontwikkelen voor levensbeschouwelijke of existentiële vragen in samenleving en cultuur

3. De theologiebeoefening dient stevig verbonden te zijn met andere disciplines die het lezen van de cultuur helpen mogelijk te maken en ondernemerschap en samenwerking in het werkveld met professionals van andere disciplines bevorderen

4. De theologiebeoefening moet ruimte herbergen voor verschillende verhoudingen tot kerkelijke en/of belijdende geloofsgemeenschappen: zowel een kritisch gedistantieerde houding, een kritisch betrokken houding en een gelovig kerygmatische houding.

Voor meer achtergronden en het aanvragen van het themanummer, ga naar de Handelingen website

Bron
De Kock, A., & Van den Bosch, H. (2014). Waar begin je? Waar eindig je? Handelingen – themanummer professionalisering van theologen, 41(3), 64-68.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: