Over oorlog, corona en gebed

Op mijn computer staat sinds vorige week een nieuw bestandsmapje: “Oekraïne”.

Waar zo voor gevreesd werd is gebeurd: oorlog in Oekraïne. Diverse mensen in en uit Oekraïne zijn verbonden aan onze ETF-gemeenschap: studenten, collega’s en anderen in ons netwerk. Wij proberen op verschillende manieren hulp te bieden waar nodig en waar mogelijk. Het is onwerkelijk te bedenken hoe zij en vele Oekraïners in een vreselijke oorlogssituatie moeten leven. Wij bidden voor hen. We vragen God nabij te zijn, mensen in het leven te sparen en we bidden om vrede voor Oekraïne.

Nu precies twee jaar geleden zette ik een ander bestandsmapje op mijn computer: “Coronavirus”.

Twee jaar terug, ten tijde van het uitbreken van de coronapandemie, schreef ik het volgende: “Als ETF-gemeenschap geloven wij in een God die nabij wil zijn in alle omstandigheden. Daarom bidden wij voor de zieken in onze samenleving, voor onze overheid en voor het personeel in de zorg. En we bidden voor het onderwijs in ons land. We zijn geraakt; en vragen God nabij te zijn.”

Met ingang van deze week konden we ook aan de ETF Leuven verreweg de meeste coronamaatregelen achter ons laten. Na een lange periode van streven naar continuïteit temidden van vele beperkingen en onzekerheden. En ook zo’n moment zet aan tot gebed.

Want nog steeds zijn er zieken in onze samenleving als gevolg van het coronavirus. Er zijn ons ook mensen ontvallen door het coronavirus. Er is zoveel leed ontstaan voor zoveel mensen. Vraag God om nabij te zijn.

We mogen God ook danken. We danken God voor onze gezondheidszorg. We danken God voor alle medewerkers in de zorg die diep zijn gegaan voor het leven en welzijn van ons allemaal. We blijven voor hen bidden nu de impact van de coronacrisis nog steeds zo voelbaar voor hen is.

We danken God voor onze overheid: voor haar inspanningen om ons door de coronacrisis heen te leiden. En we blijven voor de overheid bidden, voor wijsheid en voor goed leiderschap.

We danken God voor de continuïteit die er was en is op zoveel scholen en onderwijsinstellingen. We zijn gezegend met vele leraren en docenten die elke dag zich hebben ingespannen voor een opgroeiende generatie. Tegelijkertijd is de impact van de coronacrisis voor veel kinderen en jongeren blijvend voelbaar. Bid voor hen die gepijnigd worden door eenzaamheid, depressie of angstgevoelens.

Moge de HEER een burcht zijn voor de verdrukte, een burcht in tijden van nood. Psalmen 9:10.

Jos de Kock

Rector ETF Leuven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: